Archív článkov

Nie je škrob ako škrob.

Modifikovaný škrob.  Takmer všade prítomný. Neumiera sa naň. Samozrejme. Nie je škrob ako škrob. Aj keď k životu nepotrebný, potravinári ho majú často krát ako modlu. Ako stabilizátor ( znie to celkom motoristicky) a zahusťovadlo. Lacná vecička, ktorá v zásade v potravinách až takú škodnú...
Celý článok

Cottage cheese - aký a prečo

Neverila som, keď som si pozrela môj obľúbený Rajo cottage cheese v chilli prevedení, prečo a ako je možné, že jeden výrobca a jeden druh - a tak rozdielne zloženia. Opäť sa pýtam prečo? Prečo biely čistý je naozaj prírodný a čistý a "ten"s príchuťou, ktorej stačilo dodať len povedzme laicky chilli...
Celý článok

Pribináček verzus Lipánek

Prečo v jednotnej cene si vybrať niečo, čo tej cene nezodpovedá, keď na druhom brehu rieky stojí rovnocenný partner s bonusmi zdravia navyše? Chutia dobre oba, o tom niet pochýb. Opäť stačí použiť vidiecky rozum a narátať si v tomto prípade, že menej surovín v zložení je viac úžitku v tele. Tak si...
Celý článok

Stravovanie ako životný štýl, nie diéta

Nie som odborník na stravu, ale mám čo to prečítané, prediskutované, odskúšané na sebe a pri použití zdravého rozumu sa mi darí ostať pri štýle lowcarb a niečo navyše a niečo pomenej. Čo to niečo navyše a pomenej znamená. Nechcem byť ovplyvnená a doživotne obmedzovaná niečími nápadmi, 100%...
Celý článok

(C)éééčka

No. Ěčka naše každodenné, daj nám... preč.  Áno. Keby si ľudia viac všímali zloženie potravín, možno by predišli problémom. Možno nie. Ale vedome do seba dostávať chémiu, niektorú dokonca v západných krajinách zakázanú, a my to ešte hrdlo dáme so stupňom škodlivosti na obal a do produktu....
Celý článok

Káva nielen v hrnčeku ale hrnčekový kávový koláč

Milujem nevážené a rýchle recepty. Aj teraz, kým Vám napíšem, aký úžasný je kávový koláč svojou prípravou, v tlakovom hrnci sa mi varí hovädzí vývar. Za hodinku je krásny, číry a silný. K vývaru: ošúpte koľko chcete a akej chcete zeleniny. Pre mňa je základ mrkva a zeler a cibuľka a cesnak áá...
Celý článok

Rýchle cestoviny * špagety

Tak teda. Čítala som, že talianske špagety carbonara sú vlastne v skratke sedliacke a rýchle špagety. Že sme si s nich spravili niečo šľahačkovo luxusné je fajn a chutné ale už to nie je ten skromný originál ako má byť. A tam som sa nechala poučiť a dočítala dokonca. Ako to teda má byť? Hlavne -...
Celý článok

Rýchlo je aj dobre, v kuchyni určite

Tak tak, obzvlášť na dedine, pri dvoch jazvečíkoch sa nebudem v kuchyni zdržovať dlhšie, ako je potrebné. Nie vždy je efekt dlhého času v kuchyni úmerný výsledkom a keď sa chce a darí sa, za krátky čas pri dobre zorganizovanej práci je výsledok zaručený. A nikto nemusí vedieť, že ste všetko...
Celý článok

Kto varí, ako varí a komu čo chutí

Jedna zásadná vec. Nemám rada komentáre a snažím sa ich aj ja vyvarovať typu:  To nie je správny guláš! Takto sa cestoviny nevaria!  Zo zajaca nemôžeš predsa robiť sviečkovú! Mak a lekvár sa nehodia spolu! Tento kuchár nevie variť! .....a podobne. Nikto, opakujem nikto univerzálny...
Celý článok

Ďalšie Vianoce na dedine

No paráda, všetko pripravené, napečené, deti pripravené sláviť kedykoľvek a čokoľvek a v kruhu rodiny sme opäť o rok starší a spokojnejší. Nech nám je tak dobre ako doteraz, nech zdravie až na výnimky slúži, nech máme viac porozumenia a lásky v srdci, nech si vieme pozrieť do vlastného ja a...
Celý článok