Rýchle cestoviny * špagety
Tak teda. Čítala som, že talianske špagety carbonara sú vlastne v skratke sedliacke a rýchle špagety. Že sme si s nich spravili niečo šľahačkovo luxusné je fajn a chutné ale už to nie je ten skromný originál ako má byť. A tam som sa nechala poučiť a dočítala dokonca. Ako to teda má byť? Hlavne - zvládne to aj desaťročné dieťa.
Pre dve hladné osoby. Uvaríme al dente špagety. Klasicky v slanej vode. V panvici si na kúsky nakrájanú slaninku spečieme. Momentík, hneď sa vrátim, varím jablká v karamele na koláč - ďalší rýchly a luxusný kúsok. Ten predstavím v ďalšej stati.
Máme špagetky, tak ich scedíme. Nechajte cca 0,5 dcl - 1 dcl vody zo špagiet. Máme slaninku upečenú. Ako na bryndzové halušky. Ktoré dnes málokto robí aj zo zemiakov :-(
Špagety vrátime do hrnca, necháme na slabúčko oheň, vylejeme na ne 3 rozmiešané vajíčka a rýchlo miešame, aby sa obalili. Ak sa zdá, že sú husté, prilejeme vodu zo špagiet. A miešame. Vznikne masa a pocit, že tam je šľahačka. Pritom sú to obyčajné vajíčkové špagety. Nevaríme, len naozaj minimum. Nechceme predsa praženicu :-) osolíme, okoreníme, ja som dala aj trošku sušeného cesnaku a chilli a vmiešame slaninku. Na vrch bazalka.
Tieto špagety vznikli ako lacné jedlo zo surovím, ktoré sedliaci mávali bežne doma, ako cestoviny, vajcia a slanina. My ľudia sme dodali smotanu, vraj len žĺtka, parmezán a kto vie čo ešte. Aj tie sú výnimočné, ale originál by mali byť práve tieto jednoduché carbonara. Prikladám foto.
Dobrú chuť.