Milujem nevážené a rýchle recepty.
Aj teraz, kým Vám napíšem, aký úžasný je kávový koláč svojou prípravou, v tlakovom hrnci sa mi varí hovädzí vývar. Za hodinku je krásny, číry a silný.
K vývaru: ošúpte koľko chcete a akej chcete zeleniny. Pre mňa je základ mrkva a zeler a cibuľka a cesnak áá chilli. Do studenej vody ( do 2 litrov max) vložte mäso / pre mňa hovädzie naj, zeleninu, osoľte, vložte nové celé korenie, zatvorte a hodinku - hodinku aj pol aj zabudnite na to, že niečo rozvoniava v kuchyni. To je všetko. Ak vám z neho ostane, nechajte ho v chladničke ako podklad pod omáčky, ktorý vydrží v chladničke slušný čas.
Ku koláču:
odmerka hrnček.
hrnček polohrubej múky, 1/2 hrnčeka kr.cukor ( u nás doma len trstinový), 1/2 hrnčeka maslo roztopené, 1 hrnček mlieko ( kupujem len plnotučné), 1 pol.lyžica instatnej kávy ( dala som dve :-) , 1 pol. lyžica kakao (používam holandské tmavé so zníženým obsahom tuku), 1 prášok do pečiva - používam výhradne s vínnym kameňom a dve vajíčka. Tekuté prísady poriadne zmiešať, ideálne metličkovým ručným sľahačom a pridať suché prísady. Vyliať na malý plech, ktorý sme vymaslili maslom a vysypali múkou. Ak múku zabudneme, nič sa nestane,oddelí sa aj tak :) viem to .
na vychladnuté ceste natrite natenko džem, a druhú vrstu pozostávajúcu z 1 smotany, ktorú potom zmiešame s roztopenou 1 čokoládou na varenie a 50 gr masla ( to sú 2 lyžice) nad parou. Natrieme na vrh a už aj môžeme krájať. Netreba čakať na stuhnutie, čo je výhoda. Aj Keď chladnejší je o stupeň šmakovejší, niekedy nie je čas na chladenie :-)