Novinky

Káva nielen v hrnčeku ale hrnčekový kávový koláč

Milujem nevážené a rýchle recepty.

Aj teraz, kým Vám napíšem, aký úžasný je kávový koláč svojou prípravou, v tlakovom hrnci sa mi varí hovädzí vývar. Za hodinku je krásny, číry a silný.

K vývaru: ošúpte koľko chcete a akej chcete zeleniny. Pre mňa je základ mrkva a zeler a cibuľka a cesnak áá chilli. Do studenej vody ( do 2 litrov max) vložte mäso / pre mňa hovädzie naj, zeleninu, osoľte, vložte nové celé korenie, zatvorte a hodinku - hodinku aj pol aj zabudnite na to, že niečo rozvoniava v kuchyni. To je všetko. Ak vám z neho ostane, nechajte ho v chladničke ako podklad pod omáčky, ktorý vydrží v chladničke slušný čas.

Ku koláču:

odmerka hrnček.

hrnček polohrubej múky, 1/2 hrnčeka kr.cukor ( u nás doma len trstinový), 1/2 hrnčeka maslo roztopené, 1 hrnček mlieko ( kupujem len plnotučné), 1 pol.lyžica instatnej kávy ( dala som dve :-) , 1 pol. lyžica kakao (používam holandské tmavé so zníženým obsahom tuku), 1 prášok do pečiva - používam výhradne s vínnym kameňom a dve vajíčka. Tekuté prísady poriadne zmiešať, ideálne metličkovým ručným sľahačom a pridať suché prísady. Vyliať na malý plech, ktorý sme vymaslili maslom a vysypali múkou. Ak múku zabudneme, nič sa nestane,oddelí sa aj tak :) viem to .

na vychladnuté ceste natrite natenko džem, a druhú vrstu pozostávajúcu z 1 smotany, ktorú potom zmiešame s roztopenou 1 čokoládou  na varenie a 50 gr masla ( to sú 2 lyžice) nad parou. Natrieme na vrh a už aj môžeme krájať. Netreba čakať na stuhnutie, čo je výhoda. Aj Keď chladnejší je o stupeň šmakovejší, niekedy nie je čas na chladenie :-)

 

 

Celý článok

Rýchle cestoviny * špagety

Tak teda. Čítala som, že talianske špagety carbonara sú vlastne v skratke sedliacke a rýchle špagety. Že sme si s nich spravili niečo šľahačkovo luxusné je fajn a chutné ale už to nie je ten skromný originál ako má byť. A tam som sa nechala poučiť a dočítala dokonca. Ako to teda má byť? Hlavne - zvládne to aj desaťročné dieťa.

Pre dve hladné osoby. Uvaríme al dente špagety. Klasicky v slanej vode. V panvici si na kúsky nakrájanú slaninku spečieme. Momentík, hneď sa vrátim, varím jablká v karamele na koláč - ďalší rýchly a luxusný kúsok. Ten predstavím v ďalšej stati.

Máme špagetky, tak ich scedíme. Nechajte cca 0,5 dcl - 1 dcl vody zo špagiet. Máme slaninku upečenú. Ako na bryndzové halušky. Ktoré dnes málokto robí aj zo zemiakov :-(

Špagety vrátime do hrnca, necháme na slabúčko oheň, vylejeme na ne 3 rozmiešané vajíčka a rýchlo miešame, aby sa obalili. Ak sa zdá, že sú husté, prilejeme vodu zo špagiet. A miešame. Vznikne masa a pocit, že tam je šľahačka. Pritom sú to obyčajné vajíčkové špagety. Nevaríme, len naozaj minimum. Nechceme predsa praženicu :-)  osolíme, okoreníme, ja som dala aj trošku sušeného cesnaku a chilli  a vmiešame slaninku. Na vrch bazalka.

Tieto špagety vznikli ako lacné jedlo zo surovím, ktoré sedliaci mávali bežne doma, ako cestoviny, vajcia a slanina. My ľudia sme dodali smotanu, vraj len žĺtka,  parmezán a kto vie čo ešte. Aj tie sú výnimočné, ale originál by mali byť práve tieto jednoduché carbonara. Prikladám foto.

Dobrú chuť.

Celý článok

Rýchlo je aj dobre, v kuchyni určite

Tak tak, obzvlášť na dedine, pri dvoch jazvečíkoch sa nebudem v kuchyni zdržovať dlhšie, ako je potrebné. Nie vždy je efekt dlhého času v kuchyni úmerný výsledkom a keď sa chce a darí sa, za krátky čas pri dobre zorganizovanej práci je výsledok zaručený. A nikto nemusí vedieť, že ste všetko stihli za 40 minút a ešte aj pobudnúť hodinku vo vírivke. Žijeme len raz, tak využívame čo sa dá :-)

Moje rýchle typy.

Paradajková polievka. Keďže začína sezóna a paradajky dozrievajú pomaly z hodinky na hodinku, tak moja rýchla polievka je:

Dve lyžice masla rozpustiť, pridať cibuľku , je jedno na aké kúsky, aj tak sa rozmixuje, ošúpané paradajky - aj dobré kilo, chilli podľa chuti - teda živé feferónky, dva strúčiky cesnaku, bazalku - koľko Vám vyrastie a koľko len chcete. Osolíme, okoreníme,  a pod pokrievkou varíme, koľko chceme. Aby sa všetko rozvarilo. Ak aj zabudnete a máte keramické hrnce, nepripáli sa.

Všetko poriadne zmixovať a ak sa Vám zdá hustá, prilejte trošku vody. Ja ľúbim hustú. Potom zoberte pár ošúpaných paradok pokrájaných asimetricky ako chcete a ešte dovarte, aby polievka vrela. Kto ľúbi a podľa typu a slakosti paradajok si dosoľte ale pridajte trošku trstinového cukru,

polievka je krémovo hustá, mne tam jadierka od paradajok nevadia, práve naopak, viem, že tam reálne paradajky sú a pasírovanie je pre mňa strata času. Stačí, keď robím pretlak a kečup.  Ozdobíme hoblinkami parmezánu a čerstvou bazalkou a oregánom.

20 minútková polievka je na svete, a vy si zašpiníte jeden nôž a ponorný mixér a miniete dohromady od 20 minút do :-) podľa toho, čo Vás zamestná alebo či na polievku nezabudnete ako niekedy zvyknem ja :-)

Dobrú chuť .

 

 

Celý článok

Ďalšie Vianoce na dedine

No paráda, všetko pripravené, napečené, deti pripravené sláviť kedykoľvek a čokoľvek a v kruhu rodiny sme opäť o rok starší a spokojnejší. Nech nám je tak dobre ako doteraz, nech zdravie až na výnimky slúži, nech máme viac porozumenia a lásky v srdci, nech si vieme pozrieť do vlastného ja a naprávať chyby najskôr u seba, nech máme čo jesť a chuť žiť. Nech je rok 2017 rovnako štedrý a úrodný ako bol 2016, nech nám stromčeky rastú do výšky aj do šírky. Nam prajem ten vytúžený vonkajší altanok s kuchyňou, v ktorom už teraz vidím kopec stráveného a zmysluplného času :). Kde sa dobre varí, tam sa dobre darí. PF 2017

 

Celý článok

Klobáse (klobásy?) a iné údené cennosti

Tento rok bol bohatý na údeniny, kde som mohla, som zohnala ani sama neviem koľko druhov klobás a slanin a údeného mäsa, ale to k tomuto adventnému počasiu patrí :) druhú časť som podostávala a tak sme degustovali a degustovali ,s domácim chrenom a chlebom. Ako to tak píšem, neviem či nepostavíme vodu :) ale nie na čaj ani kávu :) vcelku boli všetky chutné aj keď sme niektoré pomenovali detské, lebo teda chili ich ani nepozdravilo ;) slovo klobáse používam dlho a viem, že je nespisovné ale toto tu nie je cieľ gramatiky ;) No a najlepšie predsa len boli v tej veľkej konkurencii ako ináč klobásy môjho otca. Darmo, vie to ;) no a slanina ? Mangalicová vyhrala ale v tesnom závese za adidasovou t.j prerastenou bravčovou .             

                                     
 
             
Celý článok

Mrkva

Otec mi na jeseň priniesol fakt veľa mrkvy a petržlenu. Takže o nedostatku vitamínu Betaroténu nemôže byť ani zmienka :). Takže krémová mrkvová polievka strieda sviečkovú , ktorú robím takmer z akéhokoľvek mäsa, zeleninovú polievku najobľúbenejší mrkvový šalát. Takže jeseň sa nesie v oranžovej farbe :) no ale mňam, je sladká a výborná. Neobchodová. 

 
Celý článok

Chilli jeseň

A opäť je tu jeseň a s ňou tento rok výnimočne veľa chilli. Dokonca som si aj pomlela, a môžem nesebecky vyhlásiť, že konkuruje mnou kupovaným jolokai chilli... Takže mám zásoby a som na ne hrdá. Samozrejme sme si nechali semienka na ďalšiu sezónu a už teraz netrpezlivo čakám na další rok, pretože po terénnych úpravách mi ostal vskutku slušný kúsok na záhradu.

Celý článok

Egypt2016

Presne tak, ako pred rokom a ako aj opäť ako o rok je tu týždeň oddychu, prejedania sa, kúpania v teplom mori, prechádzky v mori, pri mori, a uplne vypnutie. Prečítanie kopy kníh, rozmýšľanie nad záhradou, psami, varením v jemnom tempe a silne oddychovom. Sledovanie kulinárskych zážitkov, naberanie a memorovanie nových jedál a dizajnérskych kúskov. To vsetko je pre nás Egypt. Samozrejme chili Egypt, ako inak, vrátiť sa bez čierneho egyptského kmínu a čili je hriech ;)

Celý článok

Kečupovali a pretlakovali sme ;)

Paradajková polievka je na našom týždennom jedálničku rovnako, ako cestoviny, ku ktorým domáci kečup je vo väčšine prípadov žiadaný ako soľ. Takže domáce paradajky v nie malom množstve to istili a zároveň sme zistili, že budúci rok je potreba ešte väčších zásob. Paradajková polievka z hustého pretlaku ak nie sú už paradajky v záhrade a nie je sezóna, plnená paprika, špagety bolognese a kade tade sa pretlak zíde a míňa sa ako voda :) prácna práca ale stojí za to a hlavne o rok už v novom altánku v záhradnej kuchyni... To bude radost dvojnásobná ;) 

 

Celý článok

Bublaniny a iné rýchlovky

Alebo čo :)                                  

Jar leto jeseň, všetko je možné zhmotniť do toho jednoduchého "piškótového" cesta, do bublaniny. Takže od najviac nami obľúbeného ovocia ; ríbezlí cez jahody, čerešne, a aj slivky, všetko je dovolené. Pomiešať, ideálne hrnčekové recepty, ktoré zaberú minimum času, ktorého je pri rodinnom dome v tomto období ako šafránu, ale pre chuťové bunky maximum. Miesto svetlého cukru zameňte za trstinový, prášok do pečiva výhradne s vínnym kameňom. A napečené je raz dva  :) pripadne poháre kombinované smotanou, tvarohom,  medom, ovocím... Jedine čo naozaj nepoužívam do dezertov alebo len veľmi ojedinele je šľahačka. Táto kalorická bomba mi chutí akurát tak na káve :)               
Celý článok