Novinky

máj lásky čas

Alebo ako som došla na chuť domácemu králikovi. Odporúčam, delikátne mäkké diétne a luxusné mäsko, pripravené na milión variácií. Len treba, aby bolo veľmi dobre očistené,  spracované a  radšej viac ako menej uvarené / upečené. Nie vysušené, no mäso musí ásť od kosti. Chuťovečka, jednoduchá na prípravu a trávenie :-) Len nájsť správny zdroj.

Začínajú ma niektoré slovenské kuracia prsia nebaviť, farba zlá, kvalita ani nehovorím, takže hor sa na kupu domacich, prípadne zahraničných žltých kurátek, ktoré sa ani po upečení nespečú na polovicu.. Nie je cena ako cena za kilo- ale kúpyschopnosť je, takže ju živme :-(

bylinky sú v plnom prúde, všetko klíči, všetko rastie, na trhu sa už objavujú všakovaké dobrotky, čerstvé papriky, kokteilky, baklažány, uhorky nakladačky, nové zemiaky... radosť chodiť na trh :-)

takže sezóna nám začala, farebné voňavé varenie môže začať..

Celý článok

Jar je tu ako každý rok :-)

Po dlhej odmlke píšem, neznamená to ale, že nevarím, že neexperimentujem :-) len menej času na písmenkovanie. Vzhľadom na časovú náročnosť údržby rodinného domu a dvoch nikdy nevyvenčených jazvečíkov je varenie síce na prvom mieste, ale časová tieseň ma núti vymýšľať a požívať rýchle a pomerne zdravé recepty, keďže  cholesterol nie je celkom náš kamarát :-) A tak na našom stole sa stávajú čoraz častejšie obľúbené krémové polievky bez zahustenia, pomaly ale isto zabúdame na bravčovinu, klasické ochodné kurčatá a veľkú mieru venujem bylinkách a ich kombinácii. Obľúbila som si zázračnú kurkumu, liečivú saturejku a kajenské korenie. Vysadené máme a už aj vonku zo zeme bazalku, pažítku, oregáno, petržlen.. takže všetko naparádu :-)

Celý článok

Nech vám chutí :-)

Vianoce ako každý aj tento rok sa blížia a my sa vždy veeeľmi tešíme, opäť pečenie pri vianočných pesničkách, a mojimi vytrvalými pomocníkmi :)  trošku upratovanie ale inak je kuchyňa náš domov a oddych ;) takže klasické pečenie medovníkov, lineckých koliesok, vanilkové rožky, medvedie labky a chýbať nemôžu grilážky a na štedrý deň jablčkový koláč z maminkinotatových jabĺk ;) na Vianoce sme vzdy s našimi rodičmi, čo je úžasné :) a to tatino netuší, že na Vianoce dostane darčekový poukaz na indickú kuchyňu ( spolu so mnou) a zásteru na varenie :) dúfam, že bude spokojnosť. Inak naše Vianoce sú čistá klasika, ktorú nemienime obmieňať , inak by už Vianoce neboli Vianocami ;) kapustnica s maminkinej kyslej kapusty , tatinkove huby, klobása, zemiakový šalát a vyprážaný kapor ( ktorého za normálnych dní nepotrebujem jesť) uloveny mojim ocinkom. Samozrejme domáce oblátky z dielne mojej mamy a taty a domáci med. Takže tak podomácky, v kľude a spokojnosti. Prajeme šťastne a veselé Vianoce 2015. Nech Vám chutí a varí celý rok :)

Celý článok

Pita a kebab? nič zložité

Pita chlieb je úžasná vecička, ak sa ju raz naučíte robiť, netreba sa ničoho báť. Plniť sa dá naozaj všetkým možným aj nemožným, sezónnym, mäsitým aj bez :-) Fantázii sa medze nekladú, aj ked pre mňa je top ľadový šalát, červenú cibuľku a akékoľvek mäso spravené na grile, ale nie veľmi na sucho, voňavé od byliniek, a samozrejme cesnakový drezing, bez ktorého by to neboli to pravé "orechové". Aspoň tak u nás. A cesto jednoznačne ochutiť čiernym egyptským           kmínom. A u nás viac ako normálne :)

Základom PITA je úplne maximálne rozohriata rúra a rýchle vkladanie cesta    , aby teplo unikalo čo najmenej. To je celý úspech. Aj mne sa z 8 sem tam jedna dve nepodaria ukážkovo, ale jedlé sú :-) Tenučké, chrumkavé.

Prikladám nejakú tu fotečku na inšpiráciu :-)

Celý článok

Doma z obľúbenej zeme

A sme z Egypta doma. Ako som sa zmieňovala, samozrejme, že som si priniesla domov (ako ináč?) chilli, ktoré sú takmer bezkonkurenčné. Takže dáme vysušiť a na jar šup so semienkami do zemi spomínať na letný chilli Egypt. Papriky sú podlhovastého typu cca 10-12 cm dlhé, v tmavozelenej farbe - najviac a najčastejšie konzumovateľné,  v červenom odtieni sú už pre odvážlivých dopelákov :-) otestovala som obe, výborné chute, hrubá, pevná voňavá chilli paprika. Výborná na surovo, výborná na jemno pokrájaná na krúžky opečená na olivovom oleji s cesnakom do cestovín ( idálne špagety), ktoré by som v pohode nazvala čertovský dobré a štipľavé.

Celý článok

Leto a varenie?

Po dlhšej odmlke som opäť prítomná nielen na web-e, ale aj v kuchyni :-) Počas tých veľkých horúčav aj človek, ktorý rád trávi čas v kuchyni musí analyzovať, koľko času vynaloží na rýchly pokrm, aby zbytočne nezahrieval interiér a nemíňal ťažko získanú energiu v tých tropických teplách vymýšľaním v kuchyni. Vždy sa dá nájsť výmysel, aby ostal aj čas - aj niečo na tanieri, čo sa dá zjesť a na čo sa aj dá pozerať:-)

Počas týchto veľmi teplých dní sa mi osvedčili rýchle a chutné pokrmy ako klasické lečo, zapekané tortily v kontaktnom grile naplnené úplne hocičím - čo dá záhrada, chladnička alebo svokra :-), vždy samozrejme základ syr a cibuľka.. Pomerne rýchlou ľahkou večerou sú aj toasty, alebo plnená studená paprika syrom a bryndzou, detto paradajky a vajíčka :-), vajíčková omeleta, prípadne pečená syrová paprika, zapekaná brokolica a kade čo ine :-) Veľmi obľúbená a často používaná cuketa, napríklad aj na základné cesto na pizzu.. Vždy lepšie ako biela múka :-)

Zo skladkých rýchloviek nemožno opomenúť orechové štangličky, na ktoré nedám dopustiť, alebo vymyslené muffiny obmenené surovinami, ktoré sú primerané ročnému obdobiu, rýchle lievance, alebo klasické palacinky, prípadne neskutočne dobré linecké cesto na množstvo spôsobov.

Čas zavárania broskýň, sliviek, paprikovej pomazánky, džemov a kadečoho iného je dúfam za nami a teším sa na jesennú čalamádu a pečené gaštany, hríbovú omeletu, alebo len hríbiky a cibuľkou a cesnakom..

Leto už stráca na svojej sile, aj keď posledné dni majú byť teplé, západ a východ slnka, chladné noci sa s letom lúčia.  A popravde aj ja a rada si vychutnám krásnu jeseň..

No dovtedy načerpám silu v mojom obľúbenom egypte, odkiaľ dúfam, prinesiem ďalšie chilli papričky :-)

Celý článok

Čas sliviek

Slivky - výborné ovocie, na sladko, na slano, čerstve, sušené, tekuté, pevné :-) Mnohé využitie má tento úžasný dar prírody a maminkin strom sa opäť pochlapil, desiatky kíl tmavých, veľkých, bioplodov, ktoré sa zavárali, jedli, darovali a opäť dokola :-) najčastejší koláčik u nás doma - šťavnatý, rýchly, sympatický, škoricový a hlavne - rýchlo zjedený... jednoducho mňam :-)

Celý článok

Ako sme prišli k stromu FIGA

Ako plynie čas na dedine a je nutné minimálne zvažovať úpravy terénu, prišla debata na sekciu: stromy v našej minizáhrade. Chceme jeden dominantný. Ani vysoký, ani nízky, určite listnatý, nenáročný a mrazuvdorný, pevný a hlavne aby vrhal v lete dostatočný tieň a zároveň, aby listy boli dostatočné veľké, keď budú opadávať a tak ľahko zberateľné :-) Prišla reč na figu. Pekný strom, veľký strom, spĺňa všetky parametre až na cenu. Išli sme ju slávnostne kúpiť- Bolo mi podozrivé, ako veľká (malá) bude, keďže sme išli naším osobným autom, ale.. Dalibor nemá zlé nápady.. tak som to nechala a čakala na prekvapenie, ktoré na seba nenechalo čakať! Predstavil mi náš nový prírastok za pár eúr s rozvinutými vetami - to rastie rýchlo, to má veľké listy.. to..

Nech bola tá prúpovidka akákoľvek, sklamanie som dala na sebe znať. Berieme domov nejakú metlu s jedným listom. Pripadalo mi to ako keď zachraňujete zvieratko z útulku. Že robíme dobrý skutok. Pri platení nám aj pani v záhradnom  centre povedala, ako ju má doma, ako to rýchlo rastie, aké je to nenáročne a iné pozitíva, vtedy pre mňa úplná škoda slov z jej strany.

Tak sme si "útulkáča" priviezli.. a polievali. A on mi chcel ukázať, že nie je všetko zlato, čo sa bliští a púštal listky jeden za druhým, naťahoval sa symetricky do strán, a dnes, krásny ministromček, ktorý nabral turbo tempo -je závideniahodný.  Aby bol úplne kompletný, tak hneď prvý rok nás prekvapil desiatkami malých fíg. Je to moja srdcovečka a nedám na ňu dopustiť. Dalibor opäť nesklamal a pri večernom polievaní sa jej v duchu ospravedlňujem a zároveň jej ďakujem za to, že sa rozhodla aj napriek mojej snahe ju nepriniesť, prežiť svoj život u nás, vedľa broskyne.

Som na tieto dva ministromčeky, ktoré rastú do krásy hrdá. A ten dominant, ten príde o dva mesiace. Je ale jasné, že takú priazeň ako figa, aby si získal, bude mať čo robiť :-)

Proste sme stromofil-i. Alebo tak nejako. Komu sa nelení, tomu sa zelení a ja zelenú odvždy milujem. Poprípade ryšavú :-) ale to je iná kapitola.

Celý článok

Kvetinka v tanieri ?

Včera som narýchlo spravila šošovicový prívarok. Rozmýšľala som, čo k nemu. Mala som chuť na klobásku :-) Domácu klobásku. Na tú, ktorá mi leži v predposlednom priečinku v americkej chladničke, aby som na ňu zbytočne nevidela pri každom otvorení chladničky, lebo je to pokušiteľka a majsterka zvádzania :-). Vrátim sa ku chuti -  áno v tom neznesiteľnom teple chuť - na mastnú upečenú nezdravú klobásu :-) ale aj vajíčko ma rovnako mátalo.. ako spojiť dva do jedného, aby bola ovca celá aj vlk sýty ? na krúžky nakrájať klobásku, na panvici spraviť kruh z koliesok a do neho pridať vajíčko :-) kvetinka je na svete. Vyzerá užasne a tá chuť a vôňa.. kam to malo byť? ahá, do prívarku, ktorý robil včera len "křoví" :-) Pre ilustráciu prikladám foto :-)

Celý článok

Ako si urýchliť čas

Napríklad : Tieto veľmi horúce dni, kedy aj napriek radosti z varenia človek predsa len sa teplu v kuchyni vyhýba, som spravila vajíčkovú nátierku nie z varených vajec, kde by dobrých 6-7 minút museli "bublinkovať" vo vode, ďalších pár minút chladiť vo vode, ale z miešaných na panvici bez oleja. Minútka času, miešania, minútka chladenia a šup suroviny do misky a mixérom mixujeme a rýchlovečka je na svete za maximálne polovičný čas :-)

Alebo: Ako si pripraviť rýchlu letnú sladkú a studenú dobrotu? Rada pracujem so želé. Dajú sa s ním a nielen s ním ale aj "čo dala chladnička" vyčarovať celkom zázraky. Stačí nájsť smotanu, alebo biele jogurty, alebo aj ovocné, alebo aj jogurtový nápoj, či sladkú smotanu na šľahanie, čokoládu... piškóty, vychladenú kávu, ideálne bobuľové ovocie alebo akékoľvek čerstvé a kombinujeme podľa chuti a možnosti. V chladničke stuhne raz dva, vyzerá vcelku dobre a chutí lepšie ako zmrzlina. Len to so želatínou neprehnať, aby sme z torty nemali želé medvedíky :-)

Celý článok