O mne

V podstate a v skratke som sa v úvode opísala. Moje naozajstné hobby sa nachádza na šiestych ároch pri Bratislave :-) Medzi koníčky patria v prvom rade naše psíky , jazvečíky, o ktorých je samostatná sekcia: www.marley-z-chotara.com , minizáhradka, v ktorej sa dá dopestovať naozaj všeličo, potrebné práve na prípravu či studených alebo teplých prekvapení na stole :-). Veľa krát cez deň sa pristihnem s myšlienkou, čo budem po príchode z práce variť? Čo upečiem? Čo si ugrilujeme? Kde zoženiem obrie krevety? Feferónky mi už dozreli? :-) a rôzne podobné otázky mi často víria hlavou a to je dobre. To je znamenie, že varím rada a pomerne často. A sem tam aj jedlo :-)

Jedlá "vymýšľam" už dávno vymyslené, možno inak dochutené, inak naaranžované ale podstata veci je, že nerada vážim ingrediencie. Preto niekedy  (často:-) samotný výsledok sa nemusí zhodovať s pôvodným plánom, čo je vlastne dobre, pretože už to nie je to isté jedlo, ako je inzerované :-) ale často krát lepšie ako predstava, ktorá pôvodne vznikla. A samozrejme, kto nič nerobí, nič nepokazí, tak ani mňa to neobchádza a z času na čas sa ani mne prekvapenia nevyhnú :-)

Čerpám námety z rôznych web stránok alebo televíznych staníc ( preto mám TV v kuchyni ako podmaz :-) a tak testujem a chutnám a teším sa :-) niekedy menej, pokiaľ jedlo nespĺňa moju predstavu o chuti, platí porekadlo raz a dosť :-)

Milujem levanduľu a chilli a akékoľvek kuchynské tématiky a doplnky s nimi spojené. Páči sa retro-moderný svetlý štýl kuchyne, veľa svetiel, kvalitné nože, poháre a riad. Nikdy by som nevymenila plyn za elektriku. Mám to roky osvedčené a pokiaľ ma neprinúti situácia, plyn bude verným spoločníkom :-)

V kuchyni často používam chilli rôzneho druhu ( mleté, čerstvé, šušené, drtené, nakladané v oleji, v soli.. ), rôzne olivové oleje, ktoré si pripravujem výhradne zo svojich domácich dochucovatiel ( chilli, bazalka, cesnak, sušené paradajky, rozmarín... ) Bez karí korenia rôznych druhov a kokosového mlieka by nebola moja kuchyňa kuchyňou.

V mrazničke u mňa nájdete mäso všetkého druhu, od hydiny, králika, po divinu, ryby a plody mora. Ale keďže je leto aj zmrzliny rôzneho typu od ruskej zmrzliny po domácu dreň, rôzne zamrazené bylinky a všetko , čo sa nespotrebovalo a je "života" schopné.

Pestujem rôzne typy byliniek, ktorými dochucujem najmä cestoviny a mäso. Majoránka, rozmarín, bazalka, mäta, oregáno, petržlen, zeler, kôpor... v čerstvej alebo sušenej forme.

Džemy mám výhradne svoje, s nízkym obsahom cukru a pomerom max 4:1. U nás biely cukor nenájdete. Čestné miesto má trstinový kokosový cukor, alebo lesný med. Z času na čas erytritol alebo brezový. Zakladám si na úhľadných označených zaváraninových pohároch.

Ak výjde čas na domáci chlieb, je z tmavej chlebovej múky z mlyna a domáceho kvásku, ktorý poctivo kŕmim už nejaký ten čas. Čistý klasický domáci chlieb. 

Na varenie aj na pečenie používam čisté maslo, nikdy nie margaríny. Mlieko len plnotučné a ideálne netrvanlivé. Je mi úplne jasné, že sa "vitamínom" z E-čkovej rady nevyhnem, ani rôznym konzervantom, ale snažím sa ich elimovať a dostatočne dobre prezerať a preberať zloženie potravín. Nemám rada a ani nepoužívam umelé sladidlá, výnimku tvorí stévia a, ktorú síce mám, ale popravde som jej ešte na chuť celkom neprišla.

Milujem koktaily, acidko, čaje so zázvorom, bylinkové čaje, citronády s mätou a bazový sirup. Čas v kuchyni plynie veľmi rýchlo. To je jediné mínus :-)

 

Vytvorte si web stránku zdarma! Webnode